maandag 20 februari 2012

Topkam en (voorlopige) afregeling.

Net als het zadel is ook de topkam voor EDEN gemaakt van extra hard, ongebleekt koeienbot. Het materiaal heeft de uitstraling van vintage ivoor. Het te gebruiken beentje heb ik al eerder in het bouwproces met een schuurplankje op de juiste breedte gebracht. Nu heb ik m.b.v. figuurzaag, vijlen en schuurpapier de topkam verder vorm gegeven. Voor het invijlen van de snaargleuven gebruik ik een set speciale vijlen (zie foto), die net zo dik zijn als de snaar die in het gleufje komt. De onderlinge snaarafstanden heb ik bepaald m.b.v. een daarvoor in de handel gebrachte liniaal. Deze liniaal heb ik nu voor de eerste maal gebruikt, en ik moet zeggen dat de snaarafstanden gemakkelijker en sneller te bepalen zijn dan wanneer je dit berekend of op het oog doet - een 'must have' dus!
Na bevestiging van de gladgepolijste topkam (korrel 12000) begon de afregeling: halskromming, hoogte van het zadel en diepte van de snaargleuven van de topkam.

Voor wie van getallen houdt:
Topkam: bij het indrukken van een van de dunne snaren achter de tweede fret, moet de ruimte tussen die snaar en de eerste fret 0,10 mm bedragen. Bij de twee dikste snaren mag dit 0,15 mm zijn.
Halskromming: tussen een op de eerste en de 14e fret ingedrukte snaar moet de ruimte tussen die snaar en de zesde fret 0,05 tot 0,35 mm bedragen. Ik heb afgesteld op 0,10 mm.
Zadelhoogte: de ruimte tussen de dunne E-snaar en de 12e fret heb ik afgesteld op 1,80 mm en die van de dikke E op 2,35 mm. Hiertoe heb ik wel het zadelbeentje iets moeten verlagen. Dit is een redelijk lichte afstelling, die ik voor mijn speelstijl prefereer.

Onder invloed van de enorme trekkracht van de gespannen snaren en hun trillingen, zal het hout zich de komende tijd nog gaan zetten. Dit veroorzaakt verandering van klank en afstelling. Dit is positief. Maar het kan ook anders, want jaren geleden kocht ik een Martin HD28, die een half jaar na de aankoop veel te bassig werd naar mijn zin. Dat was dus pech ...

Volgt: inbouw van het element.








3 opmerkingen:

  1. Zijn dat elixir snaren? En ik zeg het weer: prachtige headstock met die zwart/goud combinatie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, het zijn standaard Martin snaren; 80/20 Bronze, Custom Light .011 - .052. Na het spelen met een doekje schoonvegen helpt de levensduur van deze snaren ook wat te verlengen. Maar voor een nieuwe gitaar zoek je naar de beste snaar. Misschien probeer ik als volgende set Elixir NANOWEB CUSTOM LIGHT PHOSPHOR. Zijn wel twee maal zo duur ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elixir NANOWEB CUSTOM LIGHT PHOSPHOR geprobeerd. Maar na twee weken hingen de vellen erbij. Voor mijn doen ongeschikt dus. Ook de klank viel me tegen. Ik heb besloten om een stapje dikker te gaan, omdat de Sitka top toch iets te stijf lijkt te zijn voor custom light snaren. Momenteel gebruik ik D'Addario Phosphor Bronze Light. Deze dikte blijkt een betere reactie op de top te geven en de klank is VEEL mooier. Voorlopig heb ik voor EDEN de juiste snaar gevonden.

    Via de post 'demo' van 23-4 is een opname te besluisteren van EDEN met deze snaren (de snaren zijn hierop drie weken oud, dat wel).

    BeantwoordenVerwijderen